DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

ZÁVĚREČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA

19. Mezinárodní veletrh GastroFair Víno&Delikatesy 2016

 

Výstaviště v pražských Holešovicích hostilo ve dnech 26. – 28. dubna 2016 již 19. ročník mezinárodního gastronomického veletrhu GastroFair Víno&Delikatesy. Veletrh se konal na nezmenšené ploše 5 500 m2 a v letošním roce přišli navíc organizátoři se zcela novým uspořádáním podle vzoru nejnovějších trendů ve světě. Jednalo se o rozdělení veletrhu na 2 zóny se 2 různými vstupenkami. Zóna B2B (business-to-business), určená pouze pro profesionály z gastronomie a Zóna pro veřejnost. V B2B zóně měla svoji expozici společnost JIP (klíčový dodavatel do gastronomie), která pozvala na speciální VIP vstupenku 2 500 svých klientů z řad restaurací, hotelů, pizzerií apod. Zřízení zóny B2B se pro zúčastněné společnosti ukázalo jako velmi přínosné z důvodu kvalitní profesní návštěvnosti a dostatku času na sjednávání nových a upevňování stávajících obchodních kontaktů. Další velmi zajímavou novinkou na veletrhu byla Retro Tuzexx Vinárna, v zóně pro veřejnost, kde si návštěvnici mohli vybrat z široké palety nabízených vín.

 

Veletrh byl již tradičně rozdělen do třech tématických dnů. Význam Visegrádské skupiny (V4) neustále roste, a proto jsme se rozhodli uspořádat Den nápojů a delikates z Visegradu. První den veletrhu tak byl věnován nápojům a delikatesám ze zemí V4. Ve společné expozici představili návštěvníkům své vynikající produkty zástupci České republiky (Vinařství Vajbar), Maďarska (Vinařství Bock), Polska (Mlékárna Mlekovita) a Slovenska (Vinárstvo Blaho). Veletrh slavnostně zahájil 1. místopředseda Senátu pan Přemysl Sobotka společně se zástupcem náměstka ministra zemědělství panem Petrem Jílkem a dalšími významnými představiteli ze zemí Visegradu. Na slavnostní zahájení plynule navázala akce „Na špekáček s ministrem zemědělství“, která proběhla přímo před Průmyslovým palácem. Pozváni na tuto akci byli také hejtmané České republiky a starostové a všichni zúčastnění mohli ocenit vynikající kvalitu produktů společnosti NOVÁK maso-uzeniny.

 

Po obědě proběhlo na pódiu Slavnostní předání diplomů pro vítěze soutěže TOP DELIKATESA. V letošním roce získalo tuto značku kvality již více než 70 produktů, které tak návštěvníci měli možnost ochutnat přímo na veletrhu. Jednalo se mimo jiné o tyto delikatesy: zcela nový druh kolového nápoje Bitter Sweet, nevšední piva od minipivovarů, uzenářské speciality, speciální marmelády oceněné v Anglii, čerstvé těstoviny, konfitovaná kachna na růžovo, rakouské sušenky, sušené maso atd.

 

V odpoledních hodinách se konalo slavnostní vyhlášení vítězů Soutěže vín o Zlatý pohár veletrhu Víno&Delikatesy 2016 v 17 kategoriích. Byly předány následující prestižní ceny. Pohár premiéra ČR a titul Champion získalo Veltlínské zelené 2015 ledové víno Vinařství Vajbar. Pohár ministra zemědělství ČR získalo víno Ryzlink rýnský 2015 výběr z hroznů Vinařství Volařík. A Zlatý pohár za nejlépe hodnocené zahraniční víno získalo Tokaji Sárgamuskotály 2014 bílé polosladké, přihlášené společností Finet.

 

Druhý den veletrhu nesl název Čokoládový den společnosti Fikar. Po slavnostním zahájení představiteli této firmy pak byli návštěvníci zváni k návštěvě expozice společnosti Fikar, kde si mohli vybrat z široké nabídky vynikajících čokolád a cukrovinek. Na stánku se též mohli seznámit s výsledky snoubení čokolády Fikar s vybranými moravskými víny.

 

Třetí den veletrhu byl věnován vysoce kvalitním vínům a delikatesám z Maďarska. Slavnostního zahájení Dne Maďarska se zúčastnili představitelé maďarské ambasády v Praze, kteří návštěvníky pozvali k národnímu stánku Maďarska k ochutnání maďarských vín a delikates. Národní stánek Maďarska nenabídl pouze vynikající produkty, ale stal se též již tradičně designovou ozdobou veletrhu.

 

Veletrh GastroFair Víno&Delikatesy letos opět ukázal, že prezentace tuzemských a zahraničních vín spolu s delikatesami na jednom místě během tří dnů je jak pro profesionály z gastronomie, tak i producenty a obchodníky, tou nejpřitažlivější a nejúčinnější formou propagace svého sortimentu. Již nyní se tak můžeme společně těšit na 20. ročník veletrhu GastroFair Víno&Delikatesy, který proběhne v druhé polovině dubna 2017.

Seznam vystavovatelů a další statistické i jiné doplňující informace o veletrhu  lze nalézt na: www.vinodelikatesy.cz  nebo www.gastrofair.cz

Hlavní partneři veletrhu v roce 2016 byly následující společnosti:                                            LE&CO, NOVÁK maso-uzeniny, JIP, Skaličan a Top Delikatesa

Bitter Sweet – Oficiální nápoj veletrhu a B2B zóny.

Další informace o našich partnerech naleznete na následujících webových stránkách:

LE&CO:  www.sunka.cz

NOVÁK maso-uzeniny: www.novakmasouzeniny.cz

JIP: www.jip-potraviny.cz

SKALIČAN: www.skalican.cz

Top Delikatesa:  www.topdelikatesa.cz

Bitter Sweet: www.bittersweet.cz

 

 

Statistika veletrhu 2016

Plocha - 5 500 m2

Počet vystavovatelů - 184

Počet návštěvníků – 13 100

Importéři prezentovali produkty z 22 zemí

Přímí zahraniční vystavovatelé byli z 12  zemí a bylo jich celkem 35

Návštěvníci byli z 53% profesionálové z gastronomie nebo obchodníci